
HÜRMET’TEN DAMLALAR 2 (Sağlık, sağlıklı olmak nedir?)
Sağlık, sağlıklı olmak Nedir?
Sağlığın bir insan hakkı olduğu, sağlığın geliştirilmesinin başta devletin ve kurumlarının sorumluluğu olduğu öngörüsü, yaşadığımız zaman diliminde önemini yitirmiştir. İnsanın kafasında para kaygısı olmadan kaliteli ve yaygın sağlık hizmetine ulaşabilmesi idealinden her geçen gün uzaklaşmaktadır. Sağlık hizmetleri olarak DSÖ nün tanımladığı; “sağlıklı yaşamın sürdürülmesi veya iyileştirilmesi ve tanıtımı ile ilgili hizmetlerdir” kavramına kendimizce destek olmadan yaklaşmak artık imkânsızdır. Bunların günümüzde tümünün devlet üzerinden yapılması oldukça zordur. Hiçbir gelişmiş devlet bu kadar büyük bir yükü kaldıramaz. Temel halk sağlığı hizmetlerinin ücretsiz verilmesi önemlidir.
Sağlık hizmetinin sunumu sırasında yaşanan sorunlar oldukça çoktur. Uzun yıllar hekimlik ve akademisyenlik yapmış bir kişi olarak bu zorlukların başında sağlık hizmeti sunucusu ile hasta/hasta yakını arasındaki iletişim sırasında yaşanan zorluklar gelmektedir. Bir önceki yazıda aktardığımız Sağlık Okur Yazarlığının kısıtlılığı bu durumu ortaya çıkarmaktadır.
ŞİKÂYET= BEKLENTİ – SUNULAN HİZMET |
Ülkemizde ise özellikle 1990’larda başlayan özel sağlık hizmeti, devletin sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve toplumdaki ihtiyaca karşılık verememesi, zenginleşmenin doğal sonucu olarak talep edilen kalite nedeniyle hızla yaygınlaştı. Geldiğimiz noktada ülkemizdeki sağlık hizmetinin neredeyse %40’ı özel sağlık kurumları tarafından veriliyor. Sağlık Hizmetlerinde son yıllarda pandemi etkisi ile talep hızlı bir şekilde arttı. Pandemi de dahil olmak üzere birçok metabolik hastalık (Örneğin obezite, hareketsizlik) ve sigara kullanımı gibi sebeplerden dolayı sağlık hizmetlerine olan talebin artması 65 yaş üzerindeki kişilerin 19-64 yaş aralıklarındaki kişilere göre daha fazla sağlık hizmetlerini tüketmeleri gerçektir. Artan ortalama yaşam süreleri ile yaşa bağlı hastalıklar, sağlıklı yaşlanma kavramlarını ortaya çıkardı. Tüm bunlara karşılık sağlı hizmetlerindeki talep miktarı, sağlık hizmetlerine olan talep artışına göre hızlı bir şekilde artmaz. Bu nedenle de Yeni Normal sağlık hizmetleri konusunda farklı arz yöntemlerinde artışları beraberinde getirmektedir. Sağlık teknolojileri dünyasında meydana gelen değişimler, son yıllarda tıbbi teknolojide meydana gelen olumlu değişimler, sağlık hizmetlerindeki yeni normalde en büyük destekçilerimizdir…